Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Απορίες παιδιών

Προχθές στην δραστηριότητα που στέλνω την Μαριλένα, ένα κοριτσάκι την πλησίασε κ την ρώτησε γιατι ο μπαμπάς της δεν πάει ποτέ να την πάρει.Η μικρή απάντησε πως είναι επειδή είναι μακρυά κ δουλεύει κ γι αυτό δεν τον έχουν δει.
Όπως συμβαίνει με όλα νομίζω τα παιδιά η μικρή προφανώς ρώτησε κ την μαμά της αργότερα τον λόγο που η Μαριλένα πάει μόνο με την μαμά της.Δε ξέρω και δεν μπορώ και να καταλάβω πως κάποιοι γονείς "βαριούνται" να εξηγήσουν στα παιδιά τους.Ίσως να ήταν κουρασμένη, ίσως το οτιδήποτε το αποτέλεσμα πάντως ήταν οτι την επόμενη μέρα η μικρή της έπιασε την κόρη μου και της ανακοίνωσε πως ο μπαμπάς της έχει πεθάνει.Το δράμα που ακολούθησε με την Μαριλένα να σπαράζει μπορείτε να το φανταστείτε.
Τα παιδιά πιστεύουν οτι ακούν γι αυτό και το παιδάκι δεν ευθύνεται σε κάτι.Όταν είπα στην μητέρα του τι είπε η μικρή της μου απάντησε πως δεν περίμενε οτι θα το πεί.ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ!
Φυσικά την ρώτησα για πιο λόγο θα λεγε κάτι τέτοιο στο παιδί της,αφού ξέρει τον λόγο που λείπει ο άντρας μου και μου απάντησε πως αυτό της ήρθε εκείνη την ώρα.
Δεν μπορώ να κρίνω εγω πως μεγαλώνει κάποια το παιδί της.Δεν είμαι τέλεια και ξέρω οτι σίγουρα κάνω πολλά λάθη αλλά δεν το χωράει το  μυαλό μου να με ρωτάει το παιδί μου κάτι κ να του απαντάω με την πρώτη κοτσάνα που θα μου έρθει.Εγώ με την μικρή φροντίζω να της λύνω όποια απορία έχει,με όσο πιο απλό τρόπο γίνετε για να το καταλαβαίνει.Σωστό;Λάθος;Ο χρόνος θα δείξει.Αλλά το να λές οτι σου κατέβει για να φύγει απο το κεφάλι σου το παιδί για μένα είναι τραγικό,γιατί αυτά έχουν αντίκτυπο και καμιά φορά κ σε άλλους,όπως τώρα με το δικό μου παιδί.
Όταν κάνεις ένα παιδί εσύ είσαι που θα δίνεις τις απαντήσεις σε ότι σε ρωτάει.Αν του λες ψέματα ή αναλήθειες όταν μεγαλώσει τι σχέση εμπιστοσύνης θα χεις χτίσει μαζί του για να ρθει να σε ρωτήσει για πιο σοβαρά πράγματα;Η εμπιστοσύνη κερδίζετε,έτσι δεν είναι;Αν δεν βάλεις τα σωστά θεμέλια απο αυτά τα μικρά καθημερινά πως θα περιμένεις να στραφεί σε σένα για μεγαλύτερα ερωτήματα;